Prevenirea apariției toxiinfecțiilor alimentare în perioada sărbătorilor de iarnă

Comunicat de presă

 

 

În perioada premergătoare Sărbătorilor de iarnă 2022, Direcția Sanitară Veterinară și pentru Siguranța Alimentelor Mureș va intensifica acţiunile de control, cu scopul prevenirii apariţiei toxiinfecţiilor alimentare şi al prevenirii răspândirii virusului Pestei Porcine Africane (PPA).

În cadrul acestor controale se va verifica modul în care operatorii din sectorul alimentar autorizaţi/înregistrați sanitar-veterinar și pentru siguranța alimentelor respectă cerințele privind siguranţa alimentelor, asigurarea trasabilităţii, transportul, depozitarea, manipularea şi comercializarea acestora către consumatorul final.

Controalele oficiale se vor efectua într-un mod nediscriminatoriu si pe baza riscurilor în conformitate cu prevederile art. 9 din Regulamentul (UE) nr. 625/2017, la nivelul unităților autorizate/înregistrate sanitar veterinar și pentru siguranța alimentelor: abatoarele autorizate pentru sacrificarea de porcine, unităti de tranșare, unități de procesare și depozite frigorifice, dar și carmangerii, măcelării, magazine alimentare care funcționeaza în incinta piețelor agroalimentare și alte locuri amenajate și autorizate, târguri și expoziții, unități de alimentație publică, pensiuni turistice; de asemenea vor fi verificate depozitele frigorifice și unitățile de comercializare pește, patiserii, laboratoare de cofetărie/ patiserie, cofetării, depozite pentru fructe și legume, unitățile de panificație și unitățile pentru fabricarea produselor zaharoase.

Comitetul Național pentru Situații de Urgență a adoptat Decizia nr. 1/15.11.2022, prin care se aprobă Planul pentru controlul şi combaterea pestei porcine africane în România. Pentru implementarea deciziei la nivel județean, Centrul Local de Combatere a Bolilor (CLCB), a adoptat Planul pentru controlul şi combaterea pestei porcine africane în județul Mureş, principalele măsuri, cu aplicare imediată sunt:
1. Gestionarii fondurilor cinegetice vor efectua patrulări continue în vederea depistării cadavrelor de mistreți, iar în cazul depistării de cadavre se vor recolta probe, care se vor expedia la LSVSA Mureș, cu respectarea procedurilor specifice;
2. Intensificarea vânătorii la mistreți până la atingerea densității de sub 0,5 mistreți pe km2 prin metode de vânătoare admise, în conformitate cu prevederile legislației în vigoare, cu obligativitatea respectării tuturor măsurilor de biosecuritate și a Ghidului de bune practici privind biosecuritatea în timpul vânătorii în contextul evoluției pestei porcine africane (PPA), postat pe site-ul ANSVSA;
3. Partida de vânătoare va fi anunțată la DSVSA Mureș cu minim 24 ore înainte, la adresa de email: office-mures@ansvsa.ro sau la fax: 0265314977. Înainte de începerea acțiunii de vânătoare, organizatorul vânătorii va face instruirea privind procedura de biosecuritate care trebuie respectată de către toți participanții, iar la final va fi semnat un Proces verbal de instruire;
4. Gestionarii fondurilor cinegetice au obligația reținerii și păstrării în condiții optime din punct de vedere sanitar veterinar a exemplarelor de mistreț vânate, până la obținerea rezultatului de laborator privind pesta porcină africană, pesta porcină clasică și trichineloză;
5. În cadrul CLCB Mureș a fost adoptat și aprobat planul de acțiune, privind efectuarea de controale pentru verificarea respectării prevederilor Ordinului Prefectului județului Mureș nr. 145/2020 privind interzicerea creșterii porcilor domestici la stâne și cantoane silvice. De asemenea se interzice și creșterea porcinelor în cadrul societăților agricole;
6. S-a adoptat un Plan de acțiune pentru efectuarea unor controale în vederea identificării și descurajării circulației ilegale de porci vii și produse provenite de la aceștia;
7. Unitățile administrativ teritoriale (UAT), exploatațiile comerciale de porcine, complexele de vânătoare/crescătoriile de vânat vor elabora un Plan de urgență pentru intervenția în focarele de pestă porcină africană;
8. Înaintea intrării pe drumurile publice, vehiculele utilizate la exploatarea pădurilor, precum și vehiculele agricole utilizate în lucrările agricole vor fi dezinfectate de către personal instruit, pentru prevenirea răspândirii virusului;
9. La intrarea și ieșirea din piețe, târguri de legume, adunări, etc., autoritățile Administrației publice locale, cu sprijinul DSVSA Mureș, vor institui filtre de dezinfecție prin utilizarea dezinfectoarelor de picior pentru pietoni, iar dezinfecția mijloacelor de transport se va efectua de către personal instruit, cu mijloace de dezinfecție portabile;
10.La intrarea și iesirea din adăpostul porcinelor se vor amenaja dezinfectoare de picior (spre exemplu cu var cloros) și facilități pentru schimbarea încălțămintei și pentru spălarea mâinilor;
11.Se vor organiza acțiuni de informare continuă privind PPA și măsurile care trebuie aplicate pentru prevenirea răspândirii virusului.

Reprezentanţii DSVSA Mureș vor realiza controale în trafic, cu sprijinul reprezentanților Inspectoratului de Poliție Județean, pentru a se verifica dacă sunt respectate condiţiile sanitare veterinare legale pentru transportul animalelor și al produselor alimentare de origine animală şi nonanimală, precum și respectarea restricțiilor sanitare veterinare impuse, mișcarea porcinelor din gospodăriile populaţiei situate în zonele afectate de focare active de PPA.
Sacrificarea porcilor se va realiza în unități de abatorizare autorizate sanitar-veterinar pentru sacrificarea de porcine și publicate pe site-ul DSVSA Mureș. Este interzisă tăierea porcilor în scopul comercializării cărnii în alte locuri sau spații decât cele autorizate sanitar-veterinar. Comercializarea cărnii de porc se efectuează numai în unități înregistrate sanitar- veterinar și pentru siguranța alimentelor.
Carnea rezultată în urma sacrificărilor tradiționale în gospodăriile populației cu ocazia sărbătorilor de iarnă este destinată consumului familial, fiind interzisă comercializarea cărnii și a produselor din carne rezultate din aceasta.
Examenul trichineloscopic pentru carnea de porc sacrificat în gospodării pentru consum propriu, se efectuează de către medicul veterinar de liberă practică.

Medicii veterinari din cadrul DSVSA Mureș, precum şi cei de la nivelul circumscripțiilor sanitare veterinare şi pentru siguranța alimentelor oficiale (CSVSAO) de la nivelul piețelor agroalimentare vin în sprijinul consumatorilor prin asigurarea unui program prelungit de lucru în perioadele 29.11.2022 – 24.12.2022 şi 27.12.2022 – 30.12.2022, inclusiv în zilele de sâmbătă şi duminică.
Programul de lucru al personalului de specialitate va fi afișat pe site-ul DSVSA Mureș și la punctele de lucru, incluzând numele medicului veterinar responsabil și numerele de telefon la care consumatorii pot sesiza orice aspect privind nerespectarea normelor sanitare veterinare și pentru siguranţa alimentelor.
Numărul de telefon al „Call Center”-ului A.N.S.V.S.A. este 0800 800 712 și poate fi apelat gratuit de către cetățeni, din orice reţea de telefonie, pentru a sesiza nereguli în domeniul siguranţei alimentelor.

DIRECTOR EXECUTIV
Dr. Zoltán József MIHÁLY